15 February 2012

kita DIUJI dengan KARENAH manusia

Assalamualaikum :)

Kadangkala, kita DIUJI dengan KARENAH manusia..kita bertanya diri :

"Aku TAK PERNAH buat pada orang lain macam tu, kenapa orang buat kat aku macam ni? Aku tak buat kat orang, kenapa orang buat JAHAT kat aku?"

Itulah sebenarnya UJIAN dan TARBIYAH..ujianNya ialah masihkah kita mampu BERSABAR dan BERBUAT BAIK, walaupun kita tak mendapat kebaikan juga?TarbiahNya ialah supaya kita jangan buat pada orang lain, apa yang kita tak suka jika orang lain buat pada kita..

Diuji dan dapat PAHALA, sekali dengan pakej ‘PENGAJARAN’ yang tidak diajar di mana-mana..di saat orang lain buat jahat pada kita, MENGHINA kita dan MEMANDANG SINIS kepada kita..teruslah berbuat baik kerana hanya Allah yang MENILAI usaha kita..hanya Dia..

Sahabat ibarat CERMIN kita..contoh bila kita tengok cermin, kita nampak tudung kita tidak betul, kita BETULKAN jadi nampak elok..macam itulah sahabat, dia melihat silap kita lalu perbetulkan dan mengingatkan silap kita..bukan terus menghina dan melemparkan kata-kata sinis kepada kita..nilailah sahabat kita, yang BAIK, teruskan jadi TAULADAN..yang buruk harus DITINGGALKAN..:)

No comments:

Post a Comment

Terima Kasih . Syukran Jazilan