17 March 2012

nasihat untuk adik adik SPM 2011

Assalamualaikum (",)

sekarang ni dah riuh rendah pasal result SPM 2011 keluar hari rabu ni (21 mac 2012) . teringat masa yong nak ambil result SPM 2007 . masa tu mana ada plus minus semua . masa tu masih guna . A1 A2 3B 4B . kan . ade satu kisah beberapa hari sebelum yong amek result tu . yong cerita kat mak yong . before nak amek result tu . yong mimpi yong nampak ada 8 bulan kat langit . time tu malam la kan . lepas tu bulan tu tinggal 4 . mak cakap . nak dapat 4A je la tu . kadang kadang mimpi tu petunjuk dari ALLAH . ALHAMDULILLAH memang dapat 4A pon . orang kata kalau mimpi bulan itu petanda baik . kalau mimpi matahari itu petanda kurang baik . WALLAHU'ALAM . ye la yong ni mana la pandai mana pon . semuanya hanya berserah pada DIA . sebab kita usaha kannnn .

kepada adik adik yang neves kat luar sana tu . SPM is just a beginning . lepas ni kalau masuk universiti . masuk politeknik . masuk matrikulasi . lagi banyak debaran yang akan dilalui . every semester ada exam . dan setiap final exam tu mempengaruhi keputusan kita akhir pengajian nanti . lagi neves kan . kalau fail subjek kena ambil lagi sampai lulus . as i said . SPM ni la exam paling senang . tapi mempengaruhi laluan kita nanti . apa yang dapat yong nasihatkan . adik adik kena cool . sebab perjalanan jauh lagi kat depan tu . ok . adik adik dah berusaha selama 2 tahun untuk SPM . adik adik dah buat yang terbaik . adik adik kena tawakkal dan redha dengan apa jua yang akan dapat lepas ni

yang mana sukses . TAHNIAH dan jangan lupa ucap ALHAMDULILLAH . yang mana kurang sukses . jangan la sedih . ALHAMDULILLAH semuanya dari ALLAH . kegagalan hari ini tak  bermakna untuk selamanya . mungkin rezeki tu ALLAH simpan dulu . mana tau . adik lagi berjaya bila di universiti nanti . kan . rezeki setiap orang dah tentukan . cool ok . sabar . dan teruskan usaha . anyway . lepas result keluar nanti yong buat entry lagi . entry ni just nak menyedapkan hati adik adik nak amek result je (",)

6 comments:

  1. terima kasih untuk kata-kata semangat tu. :) cool~

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama sama anis . jangan takut takut k . neves je x pe

      Delete
  2. Thanks for the lovely advice,,

    ReplyDelete
  3. mesti berdebr bdk2 yg naa amik result spmkan...

    ^_^
    papepun entry nih mmng mmbri smngt kpd dak2 spm....

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekadar nak kurangkan debaran diorang ..

      Delete

Terima Kasih . Syukran Jazilan