04 February 2013

SEGMEN : Blogwalking & Kenali IPT

Assalamualaikum (",)

lama betul tak join segmen segmen ni, makin lama makin rasa kemalasan tu . tadi jenjalan blog terjumpa segmen ni, macam menarik, so sementara aku masih bergelar pelajar IPT ni, apa salahnya aku join . betul tak ?


sesape nak join boleh klik SINI . ikut semua syarat syarat dia :)

  • aku belajar di Universiti Malaysia Sarawak
  • Tahun ke-4 Fakulti Sains dan Teknologi Sumber
  • Universiti awam ke-8 di Malaysia
  • mempunyai 9 kolej kediaman, yang mana, 7 kolej kediaman di dalam kampus utama, 1 kolej perubatan berdekatan Hospital Umum Kuching, Sarawak atau lebih dikenali sebagai Lot 77 dan satu kolej di luar kampus di Desa Ilmu berdekatan kampus utama
  • Kolej Allamanda, Kolej Sakura, Kolej Cempaka, Kolej Bunga Raya, Kolej Tun Ahmad Zaidi, Kolej Perubatan, Kolej Seroja, Kolej Kenangan dan Kolej Rafflesia.
  • Mempunyai 8 Fakulti
  • Di Unimas, Library di panggil CAIS (Centre for Academic and Information Services
    • sistem pinjaman buku 'selfservice'
    • bilik perbincangan yang selesa
    • bilik perseorangan (bilik karel)
    • Wifi
    • Ruangan solat
    • Kiosk
  • seluruh kolej dan fakulti ada wifi free
  • Selain daripada ijazah dan masters, UNIMAS ada jugak tawarkan Pra-Universiti/Asasi untuk lepasan SPM
  • Kemasukan Prasiswazah
    • Lepasan STPM
    • Lepasan Diploma
    • Lepasan Matrikulasi
  • Kemasukan Pascasiswazah/Master
  • Kemudahan
    • Pusat Bowling UNIMAS
    • Gimnasium
    • Kompleks Sukan (Stadium & Trek Olahraga, Kolam renang bersaiz olimpik, Dewan Sukan, Futsal, Bola Keranjang, Bola Sepak, Sepak Takraw)
    • Tasik UNIMAS (Sampan, Kayak, Aktiviti rekreasi air)
  • Makanan
    • Restoran Makanan Segera
    • Kafeteria di dalam kampus, dengan menu tempatan dan barat.
    • Kiosk makanan yang dijalankan oleh Kelab Usahawan UNIMAS
    • Restoran/Kedai makanan milik penduduk tempata
  • UNIMAS terletak tidak jauh dari lokasi-lokasi tumpuan penting di Kuching/Samarahan :
    • Pusat Bandaraya - 30 minit
    • Lapangan Terbang Antarabangsa - 15 minit
    • Kuching Sentral - 15 minit
    • Kota Samarahan Centre - 10 minit 
    • Kampung Budaya Sarawak - 60 minit
    • The Spring - 20 minit
    • Boulevard - 15 minit
    • One TJ - 10 minit


    for all my experiences . belajar di Unimas sangat best . tak tau macam mana nak explain . walaupun banyak jugak dugaan nya tapi semua itu pengalaman . tambah lagi dengan pengalaman mengenali etnik bumiputera sarawak . kawan kawan pelbagai kaum . dan sudah tentu berdikari di negeri orang yang sangat jauh . semua itu pengorbanan . jom jom masuk UNIMAS :)

39 comments:

  1. oh UNIMAS jauhh T_T takut hahaha XD

    btw, terima kasih sebab join kak ;)

    nanti saya umumkan pemenang, dan akan terus hantar link kpd kalian. haa, saya dah follow back k.

    jika ada banner yang hendak di kongsi, sila beritahu di cbox saya supaya senang saya nak lihat semula! :)

    sini senarai peserta, sila blogwalking -> http://milikhusnahumairah.blogspot.com/p/senarai-peserta-segmen.html

    ReplyDelete
  2. saya baru tahu ini dia Yong Baiaah :) okay, sila tuntut topap :)

    ReplyDelete
  3. Dari segmen yang sama . waahhh UMS :)

    DONE FOLLOW SINI . HIT ME BACK :D

    http://shafynanas.blogspot.com/2013/02/segmen-blogwalking-kenali-ipt.html#

    ReplyDelete
  4. hello2 salam gn dirik... kacak blog..cute cursor..:) well follow me back kelak keyh :)

    ReplyDelete
  5. Hi! Salam ziarah dari UPM, wah UNIMAS :) all the best di sana, jemput singgah :)
    http://thobibi.blogspot.com/2013/02/segmen-blogwalking-dan-kenali-ipt.html

    ReplyDelete
  6. nice =), singgah segmen saya jugak
    http://www.ubaidullahjaafar.my/2013/02/segmen-blogwalking-kenali-ipt.html

    ReplyDelete
  7. Hye student unimas :)
    sy dr segmen yg sama..

    salam perkenalan dr student UTeM

    ReplyDelete
  8. akak . bes x stdy unimas? ada mira ada apply unimas jgk. hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah, 4 tahun dekat sana, sangat best . kalau kita pandai bawa diri .. mesti yg x best akan jd best

      Delete
  9. Wah Sarawak.. Jauh tu. Hihi

    Datang dari segmen yg same. Salam perkenalan :)

    ReplyDelete
  10. datang dari segmen yang sama

    jauhnya sarawak..i follow & gud luck..:)

    ReplyDelete
  11. Hai, done follow ur blog..jauhnya sarawak..tak tahu bila nak sampai sana T_T..anyways, all the best eh kat sana :)

    ReplyDelete
  12. seronoknya belajar di UNIMAS...tp jauh..bila la sy dpt ke sana...btw, thanx ya, sy pon da follow awk:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. x dpt bljr sini pun, kalau bercuti di sarawak pun ok dah :)

      Delete
  13. salam..dari segmen yang sama... saje terjah.. done Follow here.. Follow Me Back.. Tq and GOOD LUCK ! !

    http://tirasigigiarnab.blogspot.com/2013/02/segmen-blogwalking-kenali-ipt.html

    ReplyDelete
  14. jejalan di sini dr segemn yg sama...
    http://nazwww.blogspot.com/2013/02/segmen-blogwalking-kenali-ipt.html

    ReplyDelete
  15. pin.. pin.. pon.. pon.. ^_^ jom melawat UPSI.

    http://kurakuramenari.blogspot.com/2013/02/segmen-blogwalking-kenali-ipt.html

    ReplyDelete
  16. wahhhh :D
    http://fardiyah.blogspot.com/2013/02/segmen-blogwalking-kenali-ipt.html

    ReplyDelete
  17. PERHATIANNNNNNNNN!

    Pemenang dah diumumkannnn--> http://milikhusnahumairah.blogspot.com/2013/02/pemenang-segmen-blogwalking-kenali-ipt.html

    Adakah anda pemenangnya? CHECK IT OUTTTTTT! :D

    ReplyDelete
  18. Dari segmen sama..
    thanks dtg berkunjung, skrg Sh balas kunjungan :)

    ReplyDelete
  19. hye ^_^ kite pun unimas jgk..tahun 2 FSKPM hehe
    salam kenal ;)

    ReplyDelete
  20. thanks singgah blog..btw follow u back :)

    ReplyDelete
  21. teringin gak nak study di luar semenanjung ,, mesti banyak belaja culture baru kan ,, dapat jalan-II sana ,, papepun tahniah =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. meh la sambung sini, degree, masters, phd

      Delete

Terima Kasih . Syukran Jazilan