Supporters

Tuan Tanah :)

My Photo
kuching, sarawak, Malaysia
umur 24 tahun . Degree Holder from UNIMAS . asal Pantai Remis, Perak . INI BUKAN BELOG AGAMA TAPI INI BELOG ORANG BERAGAMA . berkongsi segala pengalaman dan kenangan untuk manfaat bersama, and please behave within my area . berkonsepkan santai dan lepak tapi AWAS, ISLAM IS MY WAY AND MY SOUL FOREVER . semua orang ada sejarah hidup yang lampau . dan di sini saya berkongsi bagaimana perubahan itu menerpa . hidayah datang menyapa lalu hati terpaut . SUBHANALLAH . sesunguhnya HIDAYAH ITU PERLU DICARI BUKAN DINANTI . feel free untuk bertanya apa sahaja, tentang agama, muslimah, pelajaran dan kehidupan . in sya ALLAH akan cuba menjawabnya . WELCOME to my "LUAHAN TANPA PENA" .

08 February 2013

Setia Hujung Nyawa LAAAHH SANGATTT

Assalamualaikum (",)

tak tahu nak cakap ni salah siapa ? ibu bapa yang kurang beri didikan agama atau masyarakat tidak peka dengan sensitivi agama dosa dan pahala atau diri kita sendiri sebagai remaja yang sengaja meletakkan diri dalam keadaan terlalu mencari keseronokan atau pihak sekolah yang kurang memberi penekanan dalam aspek agama atau media yang sesuka hati buat jalan cerita ? terlalu banyak ppersoalan dekat sini . seperti yang kita tahu drama drama sebegini sememangnya ramai pengikut setia dalam setiap genap lapisan umur . percayalah pemikiran pelajar sekolah tidak sama dengan pemikiran pelajar universiti apatah lagi pemikiran dewasa yang matang . setiap lapisan umur itu berbeza

lately, banyak cerita yang saya tengok, mesti ada part terlanjur KEBANYAKAN cerita . buat saya terfikir . industri hiburan kita ni memang suka eh yang macam tu ? apabila benda benda macam ni dah jadi kebiasaan dalam drama, hal ini membuatkan budak budak yang tidak/kurang matang fikir terlanjur itu adalah normal sedangkan BERZINA itu adalah DOSA BESAR wajib TAUBAT NASUHA . Allahuakbar, dunia semakin gawat apabila perkara sebegini dipandang enteng oleh semua orang . kita patut kecam drama drama sebegini 

sebab usia muda ini kita mudah terpengaruh dengan apa yang kita nampak . seriusly . semua tu akan menjadi ikutan . ingat yer adik adik . dosa dan pahala jangan di buat main, mungkin produksi produksi drama dan filem perlu belajar agama Islam , masuk kelas agama, fahami agama . memang lah niat mereka nak mengajar memberi pengajaran kepada semua, tapi itu bagi mereka yang tahu, bagi mereka yang tak tahu? salah siapa . saya tak lah kecam setia hujung nyawa ni, tapi sebagai contoh lah sebab saya jumpa gambar tu di twitter

ini antara komen kawan :)

saya jumpa ni di twitter, mengucap panjang, istighfar banyak kali, ni lah bahayanya drama , bagi kita yang berfikiran waras, berfikir di luar kotak, berfikir secara tersirat di sebalik jalan cerita ni, mungkin kita akan kata cerita ni bagus, sebab kesabaran dan kesetiaan seorang isteri dalam rumah tangga, dan juga kesilapan lalu yang membuatkan diri sendiri yang tersungkur, TAPI bagi adik adik ni? salah siapa? dia melihat jalan cerita tanpa melihat di sebaliknya, ini baru sorang yang kita jumpa, saya rasa drama/movie/filem ni kadang kadang memberi galakan kepada penonton dengan jalan cerita yang membuatkan sesetengah orang fikir ianya normal dan lumrah kehidupannya sebegitu, dah letih membebel, ayuh kita nasihati adik adik dan sesiapa jua agar sentiasa menjaga hati, fikiran dan tingkah laku ")

bila agama dah x mnjadi pgangan utama.  

media sosial dah tak terkawal, internet segalanya di hujung jari. bahaya. cabaran buat anak-anak dan ibubapa masa depan, iaitu generasi kita. moga Allah lindungi kita. 

xphm knp rmai pikir cite ni best..ok,mmng nmpk sweet psangan tu,,tp geram dgn watak mak die..mcm xkisah je ank die terlanjur..that's thing buat ank zmn skrng xde rase takot buat perkara yg dlarang ALLAH..SUBHANALLAH,,semoga diri ini dan umat ISLAM yg lain yg belom terjebak sentiasa dlindungi..n semoga yg dah trjebak segera brtaubat

itu lah, kalau perasan drama skrg ni mmg akan ada secene mcm tu, seolah olah tak berdosa plak tu . mcm dh jadi lumrah manusia . so budak2 yg cetek ilmu mmg igt benda tu benda biasa ..

konklusinya , yang baik jadikan panduan yang buruk jadikan sempadan

2 comments:

  1. Kdg2 saya sndiri kompius. Knapa cte mcm ini bole dpt sambutan yg hangat. Walhal takde la best mana. Tontonan dari semua golongan. Termasuk knk2. Dah didedahkan dengan aksi yang mcm2. Lps 2 umpama membenarkan sex sblm kwin sbb memegang manusia suci mana yang takde masa lampau sume. Tak berkenan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah, seolah olah perkara mcm tu menjadi rutin kehidupan pulak, semuanya mesti nak terlanjur . buat mudah muda fikir benda tu tak haram

      Delete

Terima Kasih . Syukran Jazilan